Akadémiai székfoglaló

Megtartotta akadémiai székfoglalóját Dr. Herczeg Ágnes, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Alapítványunk elnöke az első tájépítész, akit az akadémia tagjai közé választott. A Mőcsényi Mihály-díjas táj- és kertépítész, vezető tervező, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa „Tájban élünk” című székfoglaló előadásában reményét fejezte ki, hogy akadémiai tagságával hozzájárul az építészeti világkép visszatéréséhez a tájközpontúsághoz, amelynek alapgondolata: minden cselekedetünk alapja a táj.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöksége 2023. májusában döntött Dr. Herczeg Ágnes levelező tagsági felvételéről a testület Építőművészeti Tagozatába. Az MMA szabályai szerint a tagság azzal válik véglegessé, ha a jelölt megtartja székfoglaló előadását. Az ünnepélyes rendezvényen Salamin Ferenc építész, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője köszöntötte a megjelenteket és felkérte Dr. Fekete Albert tájépítészt, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet igazgatóját, hogy laudációjában méltassa Herczeg Ágnes érdemeit. Fekete Albert beszédében emlékeztetett, Herczeg Ágnes hivatástudatát három kulcsfogalom jellemzi: Közösség, táj, haza. Munkái a műszaki, művészi vagy ökológiai tartalmakon túl reagálnak mindazokra a láthatatlan, tapinthatatlan erőkre és összefüggésekre, amelyek a tájat évszázadokon keresztül alakították: társadalmi konfliktusokra, emberek közötti kapcsolatokra, történelmi eseményekre és személyiségekre, a való élet és a filozófia kérdéseire – húzta alá Fekete Albert, aki Tamási Áron Jégtörő Mátyás történetének szellemével vont vele párhuzamot: „ő, aki a fönti, dologtalan végtelenségből földi szolgálattételre jelentkezett, éppen hat és fél évtizeddel ezelőtt, hogy népe boldogulását segítse.”

Ezt követően Dr. Herczeg Ágnes tartotta meg akadémiai székfoglalóját, amelyben a Mőcsényi-féle tájfogalmon keresztül világított rá saját, kertművészetet érintő ars poeticájára. A táj, és annak eszenciáját megjelenítő kertművészet történetét kutatva jutott útkeresésében ahhoz a kulcskérdéshez, mikor kezd az ember külső szemlélőként tekinteni az őt körülvevő világra. A hely, otthon haza kapcsolatáról szólva pedig az akadémikus kifejtette, amennyiben a tájra egy élő, eleven organizmusként tekintünk, akkor ennek az organizmusnak a szelleme maga az ember. Az az emberi közösség, amely ahhoz az adott ponthoz kapcsolódik minden tekintetben. Herczeg Ágnes szerint ugyanakkor az otthon és a haza fogalma szorosan kapcsolódik a táj fogalmához, meghatározva a benne élők identitását.  A székfoglaló előadás zárszavában az akadémikus felidézte: egyéni életútja és szakmai szerepvállalása középpontjában a megismerés, a világ és önmaga megismerése áll, amely elválaszthatatlan egymástól. Magát az évezredek óta és minden kultúrában jelen lévő utazóhoz hasonlítva, aki jön és megy, hírhozó és hírvivő, kívülről lát rá a jelenségekre és bele a helyben élők világába.

A székfoglaló előadást követően az MMA elnökségének képviseletében Richly Gábor, az MMA főtitkára köszönte meg Dr. Fekete Albert és Dr. Herczeg Ágnes, valamint a hallgatóság részvételét, egyúttal bejelentette Dr. Herczeg Ágnes előadásának elfogadásával akadémiai testületi tagfelvételének lezárását.

A székfoglaló előadás teljes szövege az alábbi linkre kattintva olvasható:
https://www.magyarkertorokseg.hu/herczeg-agnes-tajban-elunk/

(Fotó: MMA, Nyirő Simon)