Felhívás történeti kertjeink számára

Történeti kertjeink jelentkezését is várják az idén 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tisztelgő Kulturális Örökség Napjai szervezői. Szeptember 17-18-án az Európai Örökség Napok során több ezer műemléki helyszín nyitja meg kapuit, köztük néhány olyan is, amely az év többi részében zárva tart. Ez lehetőséget nyújt közös kulturális örökségünk megismerésére.

Az Európai Örökség Napokat az Európai Unió és az Európa Tanács közösen szervezi minden szeptember harmadik hétvégéjén. Az 1985-ben indított kezdeményezést ma már az Európai Kulturális Egyezményt aláíró 50 országban rendezik meg. Magyarország 1989-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, és 1999-től hivatalosan a koordináló szerepet a hazai műemlék- és örökségvédelem központi intézménye végzi. A rendezvények megszervezése viszont a helyi önkormányzatokból, civil és magáncsoportokból álló hálózat, valamint több ezer önkéntes feladata. Minden évnek van egy konkrét, közös témája, de az egyes országok saját maguk által választott téma köré is szervezhetnek eseményeket. Idén hazánkban a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg a kétnapos esemény. 1872. április 7-én kelt rendeletével hozta létre ugyanis a Magyar Királyi Vallás- és Közoktatási miniszter a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát. Ezzel megalapozva azt a hatalmas munkát, amely hazánk pótolhatatlan értékeinek megóvását képezi. Az évforduló kapcsán főként különösen értékes és érdekes műemlék épületeink, együtteseink és történeti kertjeink jelentkezését várják a szervezők.

Ezúton szeretnénk a Magyar Kertörökség Alapítvány nevében is felhívni a figyelmet erre a rendezvényre, és buzdítani értékes kertjeink tulajdonosait, kezelőit, hogy csatlakozzanak ehhez az eseményhez!

Jelentkezés és bővebb információ: http://oroksegnapok.gov.hu/