Tűz és táj – szakmai konferencián járt az MKA küldöttsége

A tűz és a táj kapcsolata volt a témája a Benetton Alapítvány idei nemzetközi konferenciájának, amelyen az MKA is képviseltette magát. A szakmai programokon túl a küldöttség tagjai újabb kapcsolatokra tettek szert, további együttműködésekről tárgyaltak a Benetton Alapítvány szakmai vezetőivel.

Az 1987-ben alapított Benetton Alapítvány hozta létre az olaszországi Trevisoban azt a tudományos célokat szolgáló intézményt, amely kiemelten foglalkozik a táj történetével, földrajzával, természeti és kulturális örökségével, a történeti kertek zöldfelületek ügyével, mindezen témakörök megismertetésével. A tájkutatási központ számos tanulmányi és kutatási tevékenységet folytat, például konferenciákat, szemináriumokat, tanulmányi kirándulásokat szervez. A február 23-án és 24-én megrendezett nemzetközi konferencia ezúttal a tűz és a táj kapcsolatára összpontosított, ugyanis részint az éghajlatváltozás, részint pedig az emberi gondatlanság miatt világszerte megnőtt a tűz pusztította területek száma. Gondoljunk csak az Amazonas-medencében vagy Kaliforniában évről-évre visszatérő erdőtüzekre, de Európában is rendszeressé váltak a tájakat átformáló nyári erdőtüzek. Ugyanígy egyre több lakott területet fenyegetnek a pusztító vulkánkitörések. Életünk elképzelhetetlen lenne tűz nélkül, ezért a szakemberek az ökológia figyelembevételével kezdeményezték a táj gondozását célzó törekvések összehangolását.  A konferencián ennek szellemében szorgalmazták a tájépítészet során a hagyományos gyakorlatok innovatív módon történő felelevenítését és új megközelítések alkalmazását. A résztvevők hangsúlyozták, mindezt a természet- és bölcsészettudományok, valamint a művészetek világával való párbeszéd révén kell elérni. A konferencián a Magyar Kertörökség Alapítványt Dr. Herczeg Ágnes, az MKA elnöke, és Sólyom Barbara projektvezető képviselte, akik a tudományos programokon túl szakmai megbeszéléseket folytattak többek között Luigi Latini-vel, a Benetton Alapítvány ügyvezetőjével és Simonetta Zanon-nal, a Benetton Alapítvány táj projektjeinek felelősével. Az MKA megalakulása előtt szakmai példaképként tekintett a Benetton Alapítványra, ennek mentén  határozott meg  bizonyos célkitűzéseket és tevékenységi területeket. A folyamatos kapcsolattartás szakmailag és diplomáciailag is töretlen az MKA és a Benetton Alapítvány között, ugyanis a Magyar Kertörökség Alapítvány egyik fő célkitűzése a nemzetközi jó példák elsajátításán túl a magyar tájépítészet bekapcsolása az európai tudományos vérkeringésbe.  A Benetton képviselői rész vettek az MKA által szervezett tudományos konferenciákon is.

A konferenciához fűzve Velencében sor került néhány történeti értékű kert meglátogatására, a Peggy Guggenheim Múzeum kertje mellett Giudecca sziget most felújításra váró kertjeiben.