Tovább erősítette nemzetközi kapcsolatait az MKA

A fenntarthatóság volt a fő témája az április 4-5. között idén Ho Chi Minh városban megrendezett CIGOS (International Conference Series on Geotechnics, Civil Engineering and Structures) konferenciának. A kétévente megrendezett nagyszabású nemzetközi rendezvény a világ különböző tájairól érkező tájépítészek, építészek és egyéb együttműködő szakterületek képviselőinek seregszemléje, amelyen ezúttal a Magyar Kertörökség Alapítvány delegációja is részt vett.

A hetedik alkalommal megrendezett konferencián a plenáris ülések mellett négy szekcióban zajlottak előadások. Idén meghívást kapott a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet, valamint az MKA két tájépítész professzora egy előadás megtartására a „Tervezés, Építészet, Ipari formatervezés” szekcióban.  Dr. Fekete Albert és Dr. Herczeg Ágnes „Közösségi tervezés és vízmenedzsment” (Participatory Landscape Design and Water Management) című előadása a magyar tájépítészet és táji léptékű örökségvédelem egy különleges és progresszív jelenségéről, az oktatás és az önkéntesség kapcsolatáról szólt.

A program részeként a konferencia résztvevői ellátogathattak a Mekong deltába, ahol Dam Thu Thrang professzor emeritus kalauzolásával a Mekong tájhasználatát, kultúráját lehetett megismerni.  A Mekong vízrendszere jelenti az életet, azt is lehet mondani, hogy történelmileg a víz határoz meg mindent. A turizmus és a tradicionális tájhasználat és életmód megváltozásának hatására óriási konfliktusok észlelhetők, a táji örökség és a kulturális identitás elvesztésének veszélye szemmel látható.

A konferencia mellett az MKA vezetőségi tagjai találkoztak és megbeszélést folytattak Vu Viet Anh professzorral, a HoChiMin University of Architecture (HUA) nemzetközi koordinátorával.

A meghívás másik fontos állomása a Hanoi Egyetem Építészeti Kara volt, ahol Fekete Albert professzor tartott előadást a hallgatók és oktatók számára a magyar tájépítész képzésről, illetve a magyar kertörökségről. Az előadást nagy érdeklődés övezte, majd a helyi tájépítészeti tanszéket mutatták be részletesen. A magyar delegációt ezt követően az egyetem rektora fogadta. A megbeszélésen Fekete Albert intézetigazgató és a rektor megerősítette a korábban már aláírt együttműködés szándékot a két egyetem tájépítész képzése között. Tárgyalások folytak az egyetemek és az MKA együttműködődében kialakítható kutatási és közös csereprogramokról is, úgy a rektorral, mint a Hanoi Egyetem más vezető beosztású professzoraival is. Közös tudományos kutatás és publikáció lehetősége is körvonalazódott a tárgyalások során „Távol-keleti és európai templom- és kolostorkertek kompozíciós sajátosságai” témában, továbbá kutatási támogatások feltérképezése közös kutatási projektekhez is a megbeszélés tárgyát képezte.

Hanoiban két történeti jelentőségű kertörökségi helyszín megtekintésére is lehetősége nyílt a delegációnak: a nemzeti értékként számon tartott Kiem-tó és parkja (és a tó szigetén található Ngoc Son templom), valamint az első, 15. században alapított iskola és kertje, amely mai formáját a 19. században nyerte el és „Az irodalom temploma” nevet viseli.