Mőcsényi-díjas lett Vincze Attila

Vincze Attila kapta idén a Mőcsényi Mihály-díjat. Az elismerést Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át a Magyar Építészet Napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Az Országgyűlés idén októberben nyilvánította december 16-át, Kós Károly születésének napját a Magyar Építészet Napjává Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára. A Kós Károly-életműdíj és az Ybl Miklós-díj mellett ezen a napon adták át a legjelentősebb tájépítészeti elismerést, a Mőcsényi Mihály (1919-2017) Kossuth- és Széchenyi-díjas magyar kertészmérnökről elnevezett díjat is. A róla elnevezett díj célja olyan, a szakmában jelentős múlttal rendelkező tájépítészek kitüntetése, akik széles látókörű, innovatív munkásságukkal hozzájárultak a Mőcsényi Mihály által képviselt szellemiség továbbörökítéséhez. A nyolc tagú szakmai bírálóbizottság javaslata alapján 2023-ban Vincze Attila, a Magyar Kertörökség Alapítvány kurátora, a Magyar Tájépítészek Szövetségének elnöke részesült az elismerésben, amelyet Lázár János építési és közlekedési minisztertől vehetett át.

Vincze Attila a hazai tájépítészet kiemelkedő alakja, a kortárs tájépítészet meghatározó és úttörő, mindenkor innovatív alkotója. Több mint három évtizedes munkássága a művészi és mérnöki tevékenység, a civil kezdeményezések, a szabad oktatás, valamint a tájművészet egyedülálló elegye. 1990-ben alapítója volt az első olyan tájépítész közösségből szerveződő irodának, amely nem az állami tervezőirodák nyomdokain haladt, hanem szabad iniciatívából, belső képzésen alapuló, együttműködő műhelyként működött, amely feladatul vállalta a tájépítész szakma társadalmi elismertetését.

Vincze Attila a díjról szólva elmondta: „megtisztelő olyan elődök nevével fémjelzett elismerésben részesülni, akiknek a szakmai hitvallása, legyen szó építészetről vagy tájépítészetről, azonosak saját értékrendszeremmel. Kós Károly és Mőcsényi Mihály is azt az eszmeiséget képviselték, hogy minden táj a minket körülvevő épített és természeti környezet szimbiózisaként egyediséget hordoz, a táj arckép – az ott élő közösség múltjának lenyomata. Nekünk, akik ezt az örökséget ápoljuk, az a küldetésünk, hogy a természet és az ember közös alkotásaként létrejött tájat a lakói számára elevenné, a jövő generáció számára pedig megőrizhetővé tegyük” – fogalmazott a friss Mőcsényi-díjas tájépítész.