Ismét önkéntes kertépítő program Iszkaszentgyörgyön

Csaknem száz önkéntes vett részt a „Ne kertelj, csatlakozz II.!” eseményen, a Fejér vármegyei Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély parkjában. A lelkes önkéntes kertépítőknek köszönhetően megszépült a kastély keleti szárnyának belső udvara, hiszen gyepfeltörést, tereprendezést, füvesítést végeztek a NÖF Nkft. és a Magyar Kertörökség Alapítvány toborzott munkatársai. A mára hagyománnyá vált program célja, hogy az összefogásnak köszönhetően minél több történeti kastélykert újulhasson meg, önerőből.

A hazai közvélemény a műemléképületek említésekor elsősorban a kastélyokra és várakra gondol, pedig az azokat körülölelő történeti kertek és parkok eszmei értéke vetekszik az épített örökségekével. A Magyar Kertörökség Alapítvány és a NÖF Nkft. tavaly ősszel indította útjára – hagyományteremtő szándékkal – az önkéntes alapú kertgondozást, „Ne kertelj, csatlakozz!” elnevezéssel. Az idei évben a tavaszi kertgondozásra esett a választás, melynek keretében az önkéntesek a kastélyt körülvevő kertben gyepfeltöltést, tereprendezést és füvesítést végeztek.

A kezdeményezés egyik főszervezője és kiemelt szakmai partnere a Magyar Kertörökség Alapítvány, amely garancia a legmagasabb szintű kertrekonstrukció megvalósulására. Dr. Herceg Ágnes, a Magyar Kertörökség Alapítvány elnöke kifejtette: „Az elmúlt három évben a Magyar Kertörökség Alapítvány, mint szakmai civil szervezet feladatának tekinti, hogy a magyar kertörökség szakmai feladatai mellett a kertörökség, mint kulturális, művészeti és egyben természeti örökség-érték közismertté váljon. Habár a kalákázásnak óriási hagyománya van hazánkban is, a történeti kertek fogalmát és a fenntartásukban vállalt önkéntes munka fontosságát újra kell tanítani. Az örökség továbbadása egyben lokális identitáskérdés is. A történeti kertek egy megfoghatatlan kulturális örökség részei, amelyet a tárgyi örökséggel szemben sokkal inkább egy aktív, cselekvő identitás tudja tovább vinni. Ennek egyik bevált eszköze az önkéntességi mozgalom, amely közösségépítő erejénél fogva hozzájárul kertörökségünk megőrzéséhez.”