Erdélyi kastélykertek vízrendszerének vizsgálata

Tájépítész hallgatók erdélyi terepgyakorlatát támogatta az MKA. A szakmai út során történeti kertek vízrendszerének vizsgálatában, valamint matuzsálem korú fák felmérésében vettek részt a diákok.

A Magyar Kertörökség Alapítvány támogatásával a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének Kertművészeti és Kertépítészeti Tanszéke 2023 szeptember 26-29. között terepgyakorlat keretében erdélyi kastélykertek vízrendszereit vizsgálta és dokumentálta. Az oktatókból és hallgatókból álló kutatócsoport a terepmunka során a bonchidai Bánffy kastélykert, az árokaljai Bethlen kastélykert, illetve a görgényszentimrei Rákóczi-Bornemisza kastélykert vízutánpótlási lehetőségeit, a történeti vízrendszerek visszaállításának módozatait kutatta az egyes helyszíneken.

A csoport az erdélyi út során a koltói teleki kastély udvarán tavaly szakszerű kezelésben részesült matuzsálem korú (300 éves) magas kőrist is megvizsgálta, dokumentálva annak jelenlegi állapotát, valamint más matuzsálem korú fák felmérését is elvégezte. Ugyanakkor szakmai vezetés révén betekintést nyert Kolozsvár történeti városrészének megújítási folyamatában, meglátogatva az építés alatt álló Farkas utcai helyszínt és a a Szent Mihály templom környezetét.