Elindult a történeti kertjeink megőrzését célul kitűző önkéntességi mozgalom

Több mint száz önkéntes közreműködésével megszépült az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély kertje. A Magyar Kertörökség Alapítvány kezdeményezésére létrejött, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és Iszkaszentgyörgy Önkormányzatával közösen szervezett esemény kapcsán széleskörű összefogás jött létre civilek és a zöld szakma képviselőinek közreműködésével.

A Magyar Kertörökség Alapítvány által indított önkéntességi mozgalom fő célja a közösségépítés minél szélesebb tömegek bevonásával a történeti és történeti értékű kertek ápolásába, gondozásába. Ezen keresztül pedig megismertetni az érdeklődőket azzal a hagyatékkal, amelyet a magyar kertművészet évszázadok alatt létrehozott. Az első önkéntes napnak az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély kertje adott otthont, amely több szempontból is ideális helyszín: két meghatározó kertművészeti stílus találkozása is tetten érhető, az angol tájképi kert és a XX. századi formal garden. A kastélykert-együttes pedig különleges szerepet tölt be a Fejér megyei településen: azon túl, hogy a helyiek identitásához hozzájárul az épített és természeti kulturális örökség, egyik szárnyában működik Iszkaszentgyörgy általános iskolája is. A résztvevőket Iszkaszentgyörgy Önkormányzata látta vendégül ebédre, amelyet szintén önkéntesek, a település lakói főztek. 

Dr. Herczeg Ágnes, a Magyar Kertörökség Alapítvány elnöke az első önkéntes nap kapcsán kifejtette: „A kert nem háromdimenziós művészeti alkotás, hanem – szemben az épületekkel – egy élő, eleven organizmus, amely állandó ápolást, jelenlétet, az ember gondoskodását igényli. Ha ez nem történik meg, a természet átveszi az uralmat és feloldódik az a művészeti kompozíció, amelyet az alkotó elképzelt. Éppen ezért elengedhetetlenül szükséges az állandó jelenlét a kertekben, különösen a történeti kertjeinkben, hiszen ezek több évszázadra visszamenően őrzik kertkultúránkat. Kulturális hagyatékunk megőrzésének egyik elengedhetetlen formája az önkéntességi mozgalom, amelynek meghonosítása egyik fő célkitűzése a Magyar Kertörökség Alapítványnak.

Az önkéntességi mozgalom elindításával a Magyar Kertörökség Alapítvány azt reméli, minél többen csatlakoznak, a következő önkéntes nap megszervezésére a tavasz során került sor egy másik kertörökségi helyszínen.