A zöldterületek látogatása visszaszoríthatja a gyógyszerhasználatot

A parkok, közösségi kertek és más városi zöldterületek látogatása csökkentheti a városlakók szorongás, álmatlanság, depresszió, magas vérnyomás és asztma elleni gyógyszerhasználatát – állapította meg egy finn kutatás. A tanulmány szerint a pozitív hatások erősebbek voltak a legalacsonyabb éves háztartási jövedelemmel rendelkezők körében. A zöldterületek gyógyító hatását időről-időre fel kell ismernie az emberiségnek, noha a jelenség nem ismeretlen.

Középkori magyar okiratokban korán megjelenik a „gyógyerdő” fogalma. A városok kialakulásával együtt a városok körüli erdők, gyümölcsösök és szőlőskertek hasznuk mellett, mai szóhasználattal élve a rekreáció helyei is voltak. A pestis járványok idején Európa-szerte a városon kívüli jó levegőjű, egészséges környezetet jelentő és szép villakertekbe menekültek a fekete halál elől. Habár a fekete halál már nem, a természettől elszakított, zárt terekben végzett tevékenységek mind több mentális és fiziológiai betegség egyik előidézői. Finnországi kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy aki heti három-négy alkalmat tölt időt zöld környezetben, harmadával csökkentheti annak esélyét, hogy mentális egészségügyi problémái vagy magas vérnyomás miatt gyógyszerhez kelljen nyúlnia, asztma esetén ennek valószínűsége negyedével csökken. A megállapításaik között szerepel, hogy a zöldterületekhez való hozzáférés hiánya számos egészségügyi problémát okoz. Erős összefüggést találtak a kutatók a zöldterületek látogatása és a gyógyszerek használata között: azok, akik heti három-négy alkalommal látogattak zöldterületeket, 33%-kal kevesebb valószínűséggel fogyasztottak mentális problémáikra gyógyszereket azoknál, akik a heti egynél kevesebbszer látogattak parkokat, kerteket. A magas vérnyomásban szenvedők esetén 36%-kal, az asztmától szenvedők pedig 26%-kal csökkent a gyógyszerhasználat. Akik viszont hetente legalább ötször jártak zöldterületre, csak 22%-kal kisebb valószínűséggel használtak mentális egészségügyi gyógyszereket, és 24%-kal kisebb valószínűséggel használtak asztma elleni gyógyszereket. A kutatók egyik fő megállapítása, hogy a kiváló minőségű zöldfelületek kínálatának növelése jelentősen hozzájárulhat az egészség és jólét növeléséhez a városokban. Ezért is fontos, hogy az Országgyűlés elé kerülő új építési és beruházási törvény kiemelten foglalkozzon a településkép szempontjából meghatározó zöldfelületek kérdésével, nem utolsó sorban pedig garanciát nyújtson szakavatott tájépítészek bevonására a tervezési folyamatokba.

A kutatást az Occupational & Environmental Medicine folyóiratban tették közzé online, amely a linkre kattintva elérhető:
https://oem.bmj.com/content/80/2/111