Nemzetközi konferencia Eszterházán

A kertművészet és a zene kapcsolatának szentelik az idei, III. Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Konferenciát Fertődön. A szeptember 29. és október 1. között megrendezésre kerülő eseményen a szakembereknek szóló eszmecseréken túl a kertörökség és a zene iránt érdeklődő nagyközönségnek is szerveznek programokat.

A kertművészet és a zene kapcsolatának feltárása lesz a témája az idei Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Konferenciának. A szeptember 29-30-án és október 1-én, Eszterházán rendezett szimpóziumnak az Esterházy kastély-kert együttes szolgál helyszínül, amely a zenei klasszicizmus atyjának, Joseph Haydn-nak is csaknem három évtizedig otthont adott. A konferencián a tájépítészet, az örökségvédelem, a zeneművészet és kulturális turizmus hazai és nemzetközi szakértőit szólítják meg, a tudományos áttekintésen túl betekintést nyújtva a kertörökség számára is hasznos aktuális trendekbe. A konferencia nemzetközi résztvevői online kapcsolódnak a szimpóziumhoz, akik révén a résztvevők a többi között megismerhetik, milyen szerepet játszott a zeneművészet az angol és olasz történeti kertek fejlődésében régen és napjainkban. A tanácskozáson felszólal többek között Gillian Mawrey, a Historic Gardens Review főszerkesztője, valamint Stefano Trevisi a Benetton Alapítvány Musica Antica in Casa Cozzi program művészeti igazgatója. A hazai felszólalók pedig a magyar kerttörténet ikonikus zenészlegendáinak felidézésén túl pályafutásuk kertvonatkozásairól is vallanak. Így többek között a kerttörténészek mellett a konferencia előadói közt szerepel Kolonits Klára Kossuth-díjas opera-énekesnő, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Zoboki Gábor Kossuth- és Ybl-díjas magyar építészmérnök, egyetemi tanár, aki ezúttal a Richard Wagner Társaság elnökeként tart előadást a konferencián. Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók Rádió műsorvezetője pedig a romantika mesterének, Mendelssohn-nak kertjéhez fűződő különleges kapcsolatáról tart előadást a hallgatóságnak. A konferenciát különleges zenei programok fűszerezik: a barokk kultúra egy különleges ágába, a barokk gesztikába enged bepillantást Kalafszky Adriána és a Savaria Barokk Zenekar előadása, Karcis Gábor fényfestő külön erre az alkalomra, barokk zenére ihletett munkája pedig az Esterházy-kastélykert növényein elevenedik meg az este során. Az iskolás gyermekek ingyenes, szervezett pedagógiai program révén kerülhetnek közelebb a zene- és kertművészet érdekességeihez. A konferenciához a nagyközönség számára is látogatható programok kapcsolódnak: október 1-én szombaton délelőtt ingyenes családi nappal várják az érdeklődőket, ahol Bősze Ádám előadása és zenepedagógusok programjai kalauzolnak el a kertek és a zene világába kicsiket és nagyokat. Az érdeklődők megtekinthetnek egy válogatást Kesselyák Rita grafikusművész botanikai tematikájú alkotásaiból, valamint egy, a tájépítész hallgatók idén tavasszal végzett kutatásaiból készült poszterkiállítást.

A konferencia szervezője a Magyar Kertörökség Alapítvány, társszervezője az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézete, együttműködésben az Ormos Imre Alapítvánnyal, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának kerttörténeti tagozatával.

A konferencián való részvétel kamarai pontokkal jár.